Spring naar de inhoud
CHANGE THE GAME
Home
over looping
missie & visie
onze aanpak
onze impact
circulair
positieve impact
duurzaamheid
impact van de kledingindustrie
lineaire & circulaire economie
PRODUCTEN
PARTNERS
Contact
CHANGE THE GAME
Navigatiemenu
Navigatiemenu
Home
over looping
missie & visie
onze aanpak
onze impact
circulair
positieve impact
duurzaamheid
impact van de kledingindustrie
lineaire & circulaire economie
PRODUCTEN
PARTNERS
Contact
Impact van de kledingindustrie
textielberg
foto: Kiwa Dokokano
De kledingindustrie stoot meer CO2 uit dan de internationale luchtvaart én zeetransport samen!
De kledingindustrie groeit . De groei komt doordat het aantal mensen op de wereld toeneemt, de groep mensen met een middeninkomen stijgt en doordat mensen kleding vaker als wegwerpproduct behandelen. Dit heeft gevolgen voor het milieu: ongeveer 4% van de mondiale uitstoot van broeikasgassen komt door de kleding- en schoenenindustrie. Ook in Nederland blijft het aanbod toenemen, er komen hier per jaar bijna 1 miljard kledingstukken op de markt. Gemiddeld kopen we in Nederland rond de 50 nieuwe kledingstukken per persoon per jaar.
Naast klimaatbelasting door uitstoot van broeikasgassen heeft kledingproductie ook op andere manieren gevolgen voor het milieu. Denk aan landgebruik, watergebruik en gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Zo gebruikt alleen al de katoenteelt een indrukwekkende hoeveelheid water, landbouwgrond en schadelijke bestrijdingsmiddelen. En bij de productiefabrieken worden chemicaliën gebruikt voor het verven van kleding, leer looien en het viscoseproces. Het verf- en afwerkproces van textiel veroorzaakt watervervuiling als de chemicaliën het milieu inlekken. Synthetische kleding draagt bij aan de microplasticvervuiling. Tenslotte ontstaat er een afvalberg van afgedankte kleding.
bron: https://www.milieucentraal.nl/bewust-winkelen/kleding/zo-schaadt-kleding-het-milieu/
Op weg naar een circulaire economie
De Nederlandse overheid heeft ambitieuze doelstellingen voor het realiseren van een circulaire economie. In 2030 moet Nederland voor 50 procent circulair zijn, in 2050 moet de economie volledig circulair zijn. In een circulaire economie zijn minder nieuwe grondstoffen nodig. Producten moeten langer meegaan, oude producten worden gerecycled en in nieuwe producten verwerkt. Door gebruik te maken van materialen uit afval kunnen nieuwe producten gemaakt worden. Dat verlicht de druk op het milieu, want er hoeven dan minder nieuwe grondstoffen te worden gebruikt. Om deze doelstelling te realiseren is inzicht nodig in de aanwezige voorraden grondstoffen en materialen, de zogeheten urban mine. In het onderzoek Voorraden in de maatschappij: de grondstoffenbasis voor een circulaire economie is een eerste raming gemaakt van de hoeveelheid textiel in Nederland.
bron: https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2021/05/steeds-meer-textiel-in-nederland